Wie zijn wij?

Wie zijn wij? ONDERWIJS REIZEN Diversen Contact


Livius Onderwijs
 is in het najaar van 2004 opgezet door enkele bevriende oudheidkundigen, die weliswaar hun sporen op hun vakterrein hadden verdiend, maar meenden dat het populariseren inhoudelijk beter kon. Ze willen niet alleen uitleggen wat we over de antieke Mediterrane samenlevingen weten, maar ook waarom we het weten. Het is, met andere woorden, academisch van aard zonder ontoegankelijk te zijn. De Liviusbrochure kunt u hier downloaden.Docent

Arjen Bosman

Na een assistentschap bij de Universiteit van Amsterdam, was Arjen Bosman voor de Gemeente Velsen museumconservator, en later plaatsvervangend provinciaal archeoloog in Overijssel en Gelderland bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Hij was ook manager archeologie en specialist Romeinse tijd in enkele grote projecten in Limburg. Hij heeft lange tijd provinciaal Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent gedoceerd en is tegenwoordig werkzaam als senior adviseur bij The Missing Link in Woerden. Hij publiceert over diverse Romeinse vondstcategoriŽn en militaire geschiedenis. Hij is expert op het vlak van het Nederlandse leger in de periode 1914-1940 en is tevens beheerder van www.leger1939-1940.nl, een website waarvoor hij werd bekroond, net als voor het boek De rand van het Rijk, dat hij publiceerde met Jona Lendering.

Josho Brouwers

Na afronding van zijn studie archeologie en prehistorie werkte Josho Brouwers als promovendus aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In zijn proefschrift, waar hij in 2010 op is gepromoveerd, stond de oorlogvoering in het Vroege Griekenland centraal. Momenteel is hij dankzij een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkzaam als postdoc-onderzoeker aan de Universiteit van ThessaliŽ in Volos, Griekenland, waar hij fortificaties in de periode tussen 1000 en 500 v. Chr. bestudeert. Zijn website is hier.

Caroline Fisser

Caroline Fisser is classica. Zij is als docent verbonden aan het Hermannn Wesselink college te Amstelveen en verzorgde tot voor kort de nascholing klassieke talen aan de Vrije Universiteit. Ze publiceerde talloze schoolboeken Latijn en KCV (o.a. Forum, Het Paleis op de Dam en Rome, leven met het verleden) en is auteur van de Latijnse methoden Roma en Disco. Vooral de receptie van de klassieke cultuur in literatuur en beeldende kunst heeft haar belangstelling. 

Rob van Gent

Rob van Gent promoveerde als sterrenkundige in 1989 en was curator bij het Boerhaave-museum in Leiden voordat hij kwam te werken aan het Institute for History and Foundations of Science van de universiteit van Utrecht. Daar houdt hij zich bezig met Christiaan Huygens, de zeventiende-eeuwse astronomie en de geschiedenis van de Nederlandse hemelkaarten.

Dirk Kerkhoven

Dirk Kerkhoven studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen en daarna Geschiedenis in Amsterdam. Vanaf 1975 tot 2008 was hij verbonden aan het Pascal College te Zaandam als docent Maatschappijleer en Geschiedenis. Tussen 1990 en 1997 doceerde hij tevens Politicologie, Bestuurskunde en Geschiedenis aan de Hogeschool Holland. Hij is gespecialiseerd in de nieuwe en nieuwste geschiedenis, vooral van Europa maar ook van de VS en Rusland. Juist daarom is hij voorstander van de Europese Unie als politieke federatie en hij draagt dit ook van harte uit.

Richard Kroes

Richard Kroes is archeoloog en werkt, na te hebben gegraven in onder meer Duitsland en ItaliŽ en na ontwerpen te hebben geleverd voor Archeon, momenteel als adviseur bij RAAP. Hij heeft zich ook verdiept in de islam, het Farsi en het bijbels Hebreeuws. Van zijn hand verschenen eerder het rapport van de te Rotterdam georganiseerde informatieronde "Islam en Integratie", Sociale integratie; zo informeerden wij elkaar. Hij is tevens de auteur van "Zendeling, Dilettant of Visionair? Ch. Luxenberg: Die Syro-Aramšische Lesart des Koran" en voltooit op dit moment een boek met de werktitel De bijbel voor buitenstaanders.  

Jona Lendering

Jona Lendering studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar hij sinds 1995 als docent werkte voor de Letterenfaculteit en het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Hij nam deel aan verschillende opgravingen, is de auteur van tien boeken en gidste groepen door LibiŽ, JordaniŽ, Rome, SiciliŽ, IsraŽl, Turkije, SyriŽ, Egypte, Iran, en - dichter bij huis - door BelgiŽ en Duitsland. Lendering publiceerde zijn artikelen hier, beheert een oudheidkundige website en blogt over de Oudheid. Hij won in 2010 de Oikos Publieksprijs en in 2011 de NKV-prijs voor De rand van het Rijk, dat hij publiceerde met Arjen Bosman

Marlous Mollee

Marlous Mollee volgde de opleiding voor het boekenvak (de 'BU') in Amsterdam en studeerde Algemene Letteren aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Ze heeft reizen naar Rome geleid en is momenteel werkzaam op het Science Park van de Universiteit van Amsterdam.   

Marco Prins

Marco Prins studeerde economie en is sinds zijn afstuderen onder meer actief als fotograaf en cameraman voor het NOS-journaal. Hij las alles wat los en vast zit over oude geschiedenis en was werkzaam als gids op reizen naar LibiŽ, Rome, SiciliŽ en Iran. Marco en Jona reisden al meer dan 50.000 kilometer rond het Middellandse Zeegebied en in het Nabije Oosten.  

Sigrid van Roode

Sigrid van Roode studeerde egyptologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, begeleidde reizen naar grote egyptologische tentoonstellingen in Europa, werkte als trenchsupervisor en materiaalspecialist op diverse opgravingen in Egypte, schrijft aan een boek over Cairo en publiceerde - behalve een waslijst aan artikelen - twee boeken voor het Tropeninstituut, Op bezoek in....Egypte en Op bezoek in....Oman.  Ze bestudeert al meer dan tien jaar de sociaal-culturele aspecten van BedoeÔnenzilver, en in het bijzonder het gebruik van amuletten en (volks)rituelen. Haar boek Desert Silver verscheen in het najaar van 2010. Ook is ze directeur van een archeologisch adviesbureau.

Marian Veldkamp

Marian Veldkamp studeerde oudheidkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na haar studie kwam ze als geschiedenislerares terecht in het middelbaar onderwijs. Ze is mede-auteur van verschillende schoolboeken en is momenteel conrector aan een school in Amsterdam. Voor Livius verzorgt ze lessen over de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd.

Joris Verheijen

Joris Verheijen is historicus en filosoof. Naast zijn wetenschappelijk onderzoek heeft hij een eigen coachingspraktijk en verzorgt hij trainingen en cursussen op het snijvlak van filosofie, literatuur en levenskunst.
Wie zijn wij? ONDERWIJS REIZEN Contact ©Livius.Org; 2005/7